Written by Jan van Leersum for Rootstime

Santi Debriano (1955) geboren in Panama maar op 4-jarige leeftijd verhuisd naar de V.S. is een bassist/componist die sinds 1982 professioneel bezig is in Noord Amerika, Europa en het verre Oosten. Zijn vaardigheden als bassist, improvisator, arrangeur en componist hebben hem tot favoriet gemaakt van grootheden als Archie Shepp, Sam Rivers, Pharoah Sanders, Oliver Lake e.v.a. Na zijn studie werkte hij 4 jaar met het Archie Shepp Quartet, hij verbleef 3 jaar in Europa waar hij regelmatig optrad met het Sam Rivers Trio. Hij maakte talloze albums als leider en sideman, momenteel leidt hij de groep Flash of the spirit, waarmee hij moderne jazz en latin jazz combineert.

Als student in de ethnomusicologie werd hij door zijn vriend trompettist Jerry Gonzalez geattendeerd op het boek ”Flash of the spirit” van Farris Thompson dat gaat over de Afrikaanse tradities en gewoontes die zich hebben gehandhaafd in de moderne zwarte cultuur in Amerika. Dat maakte een dusdanige indruk op Santi met zijn Panamese achtergrond dat hij de naam gebruikt voor zijn groep.

Als je luistert naar zijn basspel op dit album is het geen vraagteken waarom hij zo’n veel gevraagde bassist is, hij is duidelijk aanwezig, het vloeiende spel van een Charlie Haden gecombineerd met de heftige interrupties van Charles Mingus, kortom een fenomeen. Er passeren inmiddels zoveel jazz albums mijn oren dat er een soort gewenningspatroon ontstaat, maar waardoor een album dat er op de een of andere manier uitspringt, onmiddellijk opvalt, en dat is zeker het geval met dit album van Santi Debriano. Muziek van een fantastisch niveau met een grote diversiteit qua klank en genre met een bezetting van superieure muzikanten. Andrea Brachfeld op dwarsfluit, Justin Robinson op altsaxofoon, Bill O’Connell op piano, Tommy Campbell op drums en op enkele nummers Francisco Mela op drums, Valtinho Anastacio op percussie en Tim Porter op mandoline.

To read the full article please click here!!